mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Rafaello na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, kokosowe ciasto z dużą ilością kemu:)

Rafaello na biszkopcie

Składniki:

Rafaello na biszkopcie

 

 

  • Masa:
  • 1 litr śmietanki kremówki 30% (0,5 l schłodzić na 12 h wcześniej)
  • 2 białe czekolady (2x100g)
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (mniej niż 1/4 szklanki)

Sposób przygotowania:

Rafaello na biszkopcie
Z biszkoptu ścinam ostrożnie wierzchnią część tak ok. 1/3 całości i drobno rozkruszam. Spód biszkoptu przekładam do blaszki. Pół litra śmietany i 200 g białej czekolady umieszczam w rondlu i podgrzewam na niewielkim ogniu aż do wrzenia. Zdejmuję wtedy z ognia i dodaję kokosowe wiórki - 1 szklankę. Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Do zimnej śmietanowo-czekoladowej masy z kokosem dodaję pokruszony biszkopt. Dodaję tyle biszkoptu, aby masa nie była zbyt sucha. Miksuję wszystko razem i wykładam na spód biszkoptowy. Wstawiam do lodówki. Pozostałą śmietanę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Na koniec dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości owdy i ostudzoną żelatynę. Bitą śmietanę wykładam na masę kokosową. Wierzch posypuję obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiam do lodówki.