Sposób przygotowania:
Rafaello na biszkopcie
Z biszkoptu ścinam ostrożnie wierzchnią część tak ok. 1/3 całości i drobno rozkruszam. Spód biszkoptu przekładam do blaszki. Pół litra śmietany i 200 g białej czekolady umieszczam w rondlu i podgrzewam na niewielkim ogniu aż do wrzenia. Zdejmuję wtedy z ognia i dodaję kokosowe wiórki - 1 szklankę. Pozostawiam do całkowitego wystudzenia. Do zimnej śmietanowo-czekoladowej masy z kokosem dodaję pokruszony biszkopt. Dodaję tyle biszkoptu, aby masa nie była zbyt sucha. Miksuję wszystko razem i wykładam na spód biszkoptowy. Wstawiam do lodówki. Pozostałą śmietanę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Na koniec dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości owdy i ostudzoną żelatynę. Bitą śmietanę wykładam na masę kokosową. Wierzch posypuję obficie wiórkami kokosowymi. Wstawiam do lodówki.