goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Rafaello wg goofy9

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W tym roku piekłam rafaello na święta - to już tradycja

Rafaello wg goofy9 Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rafaello wg goofy9

 

  • Ciasto:
  • jaja 9 sztuk
  • mąka 1 1/2 szklanka
  • cukier 1 1/2 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczka

 

  • masa: budyń śmietankowy 2 sztuki
  • słodka śmietana 1/2 l
  • wiórki kokosowe 10 dag
  • płatki migdałowe 10 dag
  • masło 1 1/2 kostka
  • ajerkoniak 1 szklanka

 

  • posypka:
  • masło 10 dag
  • cukier 1 łyżka
  • wiórki kokosowe 10 dag

 

Sposób przygotowania:

Rafaello wg goofy9
Biszkopt: białka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier, stopniowo po 1 żółtku. Następnie do ubitej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Pieczemy w ok. 180 stopniach około 25 minut Studzimy, przekrawamy na dwa placki.

Masa: budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy cukier (wg uznania)i studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy do niego zimny budyń. Gdy oba składniki są dobrze utarte na puszystą masę dodajemy ajerkoniak i ucieramy nadal. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kokos, a do drugiej płatki migdałowe - mieszamy.

Przekładamy: spód biszkopt-masa kokosowa-biszkopt-masa migdałowa-posypka
Rafaello wg goofy9
Przekładamy: spód biszkopt-masa kokosowa-biszkopt-masa migdałowa-posypka

Tagi:

ciasto