Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Rafaello na krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i proste ciasto bez pieczenia.

Rafaello na krakersach

Składniki:

Rafaello na krakersach

 

  • 3 duże paczki krakersów (zwykłych, solonych, bez dodatków)
  • 3 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczki cukru wanilinowego lub 1/2 laski wanilii
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 3 żółtka
  • 300 g paczki masła
  • 1 i 1/2 paczki wiórek kokosowych
  • ok. 1/2 szklanki wódki (opcjonalnie)
  • do posypania: 100 g startej białej czekolady lub wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Rafaello na krakersach
Jeśli zamierzamy zrobić wersję z alkoholem, to na kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania ciasta należy przesypać wiórki kokosowe do miseczki, zalać wódką i przykryć. 2 szklanki mleka gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym (można też cukier wanilinowy zastąpić 1/2 laską wanilii wydrążoną z ziarenek - po zagotowaniu mleka laskę wyjmujemy natomiast ziarenka mieszamy z mąkąi). Do gotującego się mleka wlewamy - cały czas mieszając - jedną szklankę mleka rozmąconą wcześniej blenderem z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną, budyniem, żółtkami (i ew. ziarenkami wanilii). Całość należy zagotować, ciągle mieszając. Powstały budyń zdejmujemy z palnika, przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona jego powierzchni. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 300 g masła ucieramy mikserem, powoli dodajemy do niego zimny budyń, dalej miksując. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i ponownie miksujemy. Blaszkę o wymiarach ok. 38 cm x 23 cm wykładamy np. papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę krakersów. Wykładamy na nią 1/3 kremu. Przykrywamy drugą warstwą krakersów, smarujemy połową pozostałego kremu. Układamy trzecią warstwą krakersów i smarujemy pozostałym kremem. Wierzch można posypać startą białą czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Ponieważ krakersy muszą zmięknąć, ciasto będzie gotowe do krojenia po min. 6 godzinach w lodówce (najlepiej zrobić je dzień przed podaniem).