Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Rafaello słodko-kwaśne

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Trochę inaczej niz zazwyczaj

Rafaello słodko-kwaśne

Składniki:

Rafaello słodko-kwaśne

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 kopiastych łyzek maki
  • 5 łyzek cukru
  • Łyzeczka proszku do pieczenia
  • Reszta:
  • Powidła mirabelkowe
  • Śmietana 30%- 200ml
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • Wiórki kokosowe ok.30-40g
  • Płatki migdałowe do posypania
  • 1 łyzeczka zelatyny

 

Sposób przygotowania:

Rafaello słodko-kwaśne
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Zimny przeciąc na poł. Żelatynę rozpuścić w wodzie wg przepisu na opakowaniu. Śmiatnę ubijac na wyskokich obrotach z cukrem pudrem. Gdy podwoi swoją objętość wlac żelatynę i jeszcze chwilę pomiksować. Dodać kokos i wymieszać dokłanie łyżką. Jeden biszkopt posmarować powidłem i przyłożyc drugim. Posmarowac wierzch oraz boki masą kokosową. Wierzch posypac płatkami migdałowymi.