agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Rafaello wg agnieszkalider

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciasto kokosowe- Rafaello pyszne i delikatne

Rafaello wg agnieszkalider

Składniki:

Rafaello wg agnieszkalider

 

  • wiórki kokosowe 20 dkg
  • śmietana kwaśna 3 opak
  • białka 5 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 1 szt
  • cukier 0,5 szklanki
  • margaryna 1 kostka
  • żółtka 5 szt
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • bita śmietana w sprayu 1 opak
  • płatki migdałowe - 1 garść

Sposób przygotowania:

Rafaello wg agnieszkalider
W pierwszej kolejności należy margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i proszek do pieczenia, podzielić na 2 części jedną wyłożyć na blaszkę, a drugą schłodzić. Masa: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Stopniowo dolewać śmietanę nie przerywając ubijania. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać całość. Masę wylać na ciasto i przykryć drugą połowę ciasta startego na tarce lub urywać kawałki ciasta i kłaść na masę. Piec w 180-190 stopni C około 50-60 minut. Po upieczeniu na wierzch wyłożyć bitą śmietanę w sprayu i posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.