Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Rafaello z białą czekoladą i wafelkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zachwyci nie tylko wielbicieli kokosu!

Rafaello z białą czekoladą i wafelkami

Składniki:

Rafaello z białą czekoladą i wafelkami

 

  • SKŁADNIKI:
  • ( tortownica 22 cm )
  • BISZKOPT :
  • jajka - 3 szt
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • MASA KOKOSOWA :
  • śmietana 18 % słodka - 500 ml
  • biała czekolada - 100 g
  • "Śnieżka" - 2 op
  • kokos - 150 g
  • wafle / krajanki śmietankowe - 200 g

Sposób przygotowania:

Rafaello z białą czekoladą i wafelkami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :



BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ). Odstawiamy do ostudzenia , a następnie odwracamy do góry nogami. 



MASA KOKOSOWA : Do garnka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną białą czekoladę. Roztapiamy w kąpieli wodnej , studzimy. Do wystudzonej ( ale nie zimnej! ) dodajemy śmietanki ” Śnieżki ” ( proszek ) i dokładnie mieszamy. Dodajemy kokos i pokruszone drobno ciastka śmietankowe. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą pokrywamy biszkopt ( umieszczony w obręczy tortownicy ). Delikatnie wygładzamy i posypujemy lekko podprażonymi wiórkami ( + ew. płatkami migdałów ).



Wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Kroimy lekko namoczonym w gorącej wodzie nożem – będzie łatwiej. Smacznego!