Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Rafaello z manną i likierem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kokosowe ciacho bez pieczenia, na krakersach. gdy chcemy je podać dzieciom należy zastąpić likier kokosowy np mlekiem kokosowym

Rafaello z manną i likierem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rafaello z manną i likierem

 

  • 48 krakersów
  • 1 litr mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/3 szklanki wiórków
  • 2/3 szklanki kaszy manny
  • 1/3 szklanki likieru kokosowego
  • Wiórki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Rafaello z manną i likierem
Mleko wlać do garnka, dodać cukier i wiórki i gotować 10 minut. Wrzucić masło, gdy się rozpuści, wsypać kasze manną i ugotować gęsty krem. Formę (18x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, ułożyć 16 krakersów. Do kremu wlać 1/3 szklanki likieru kokosowego, wymieszać. Na krakersy wlać 1/3 masy, wyłożyć 16 krakersów, wylać drugą część masy, wyłożyć ostatnie 16 krakersów i wylać ostatnią część masy. Wyrównać, wystudzić i schłodzić w lodówce. Wiórki uprażyć na suchej patelni i posypać ciasto. Pokroić w kwadraty i podawać.
Rafaello z manną i likierem
Mleko wlać do garnka, dodać cukier i wiórki i gotować 10 minut. Wrzucić masło, gdy się rozpuści, wsypać kasze manną i ugotować gęsty krem.
Rafaello z manną i likierem
Formę (18x28cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, ułożyć 16 krakersów.
Rafaello z manną i likierem
Do kremu wlać 1/3 szklanki likieru kokosowego, wymieszać.
Rafaello z manną i likierem
Na krakersy wlać 1/3 masy, wyłożyć 16 krakersów, wylać drugą część masy, wyłożyć ostatnie 16 krakersów i wylać ostatnią część masy. Wyrównać, wystudzić i schłodzić w lodówce.