Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Ragout z królika z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać z makaronem ugotowanym al dente.

Ragout z królika z kurkami

Składniki:

Ragout z królika z kurkami

 

 

 

  • 4 udka królika (po ok. 250 g)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 20 g topionego masła
  • 200 g szalotek (małe cebulki)
  • 300 g kurek
  • 20 g mąki
  • 600 ml rosołu z drobiu (z koncentratu)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Ragout z królika z kurkami
Udka królicze natrzeć solą i pieprzem l usmażyć w gorącym topionym maśle z każdej strony. Wyjąć z patelni. Szalotki obrać, kurki oczyścić. Szalotki l kurki obsmażyć w tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa i oprószyć mąką. Dodać rosół i białe wino, zagotować i gotować jeszcze 5 minut. Włożyć teraz udka królika i wstawić do nagrzanego piekarnika na 2. poziom od dołu o temp. 225°C na 60 minut. Posiekać natkę pietruszki.
Wyjąć udka. odkroić mięso od kości i pokroić mięso w kostkę. Dodać do sosu mięso,
śmietankę i natkę pietruszki. Doprawić solą l pieprzem, zagotować.

Tagi:

mięso danie