karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Rapsodia jagodowa na budyniu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszne ciasto. Niebiański budyń w połączeniu z jagodami! Polecam! Jest banalnie proste i zawsze się udaje

Rapsodia jagodowa na budyniu

Składniki:

Rapsodia jagodowa na budyniu

 

  • 3 szklanki mąki
  • pół kostki margaryny (125 g)
  • 2 jajka
  • 1 olejek śmietankowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 3 szklanki mleka
  • słoik konfitury jagodowej ok. 300g ( u mnie St. Dalfour Owocowa Rapsodia Jagoda 284g)

 

Sposób przygotowania:

Rapsodia jagodowa na budyniu
Pół kostki margaryny roztopić w rondelku, a następnie schłodzić. Tak schłodzoną wlać do reszty składników na ciasto i razem zagnieść. Zagniecione ciasto podzielić w ten sposób, że mniej więcej 3/4 wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i wyściełać nim cały spód , zaś 1/4 włożyć do zamrażalnika. W międzyczasie przygotować budynie. Do jednej szklanki mleka wsypać budynie i dobrze wymieszać, zaś 2 szklanki mleka zagotować. Gdy mleko będzie zaczynało kipieć, wlać pozostałą jedną szklankę, chwilę podgrzać do zgęstnienia, po czym zdjąć z ognia i wyłożyć równomiernie na ciasto na blasze. Następnie otworzyć słoik konfitury i również równomiernie rozsmarować nią wierzch budyniu. Dalej wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na grubych oczkach rozsypując po konfiturze, co utworzy kruszonkę. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) ok. 45-50 minut. Po upieczeniu gorące ciasto można posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka