Sposób przygotowania:
Rapsodia jagodowa na budyniu
Pół kostki margaryny roztopić w rondelku, a następnie schłodzić. Tak schłodzoną wlać do reszty składników na ciasto i razem zagnieść. Zagniecione ciasto podzielić w ten sposób, że mniej więcej 3/4 wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) i wyściełać nim cały spód , zaś 1/4 włożyć do zamrażalnika. W międzyczasie przygotować budynie. Do jednej szklanki mleka wsypać budynie i dobrze wymieszać, zaś 2 szklanki mleka zagotować. Gdy mleko będzie zaczynało kipieć, wlać pozostałą jedną szklankę, chwilę podgrzać do zgęstnienia, po czym zdjąć z ognia i wyłożyć równomiernie na ciasto na blasze. Następnie otworzyć słoik konfitury i również równomiernie rozsmarować nią wierzch budyniu. Dalej wyjąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na grubych oczkach rozsypując po konfiturze, co utworzy kruszonkę. Piec w temp. 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu) ok. 45-50 minut. Po upieczeniu gorące ciasto można posypać cukrem pudrem.
eliza135