Sposób przygotowania:
Ravioli z buraczkami i ricottą
Z mąki, jaja i soli wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać niewielką ilość letniej wody. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 30 minut. Rozmrożone, podgotowane i pozbawione całkowicie wody, purre z buraczków mieszamy z serem ricotta i doprawiamy sporą ilością pieprzu i soli. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Na jednym placku, w odległości od siebie (około 1,5cm z każdej strony) nakładamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Palcami dociskamy do siebie dwa arkusze ciasta, tak, żeby dobrze się ze sobą skleiły i nadzienie nie wypłynęło. Wycinamy krążki o średnicy około 5 cm. Dociskamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie, aż ravioli wypłyną na powierzchnię. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.