qqsica

qqsica

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Ravioli z buraczkami i ricottą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i lekkie ravioli z buraczkami puree, ricottą i parmezanem. Do tego dobrej jakości oliwa z oliwek i świeżo mielony kolorowy pieprz. Ravioli z reguły ma kształt kwadratów, ja postanowiłam zrobić okrągłe.

Ravioli z buraczkami i ricottą

Składniki:

Ravioli z buraczkami i ricottą

 

  • 1x Buraczki purée Hortex 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

  • 1 duże jajo


  • pół opakowania Buraczków puree Hortex

  • pół opakowania ricotty

  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek z extra virgin

Sposób przygotowania:

Ravioli z buraczkami i ricottą
Z mąki, jaja i soli wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać niewielką ilość letniej wody. Uformować kulę, zawinąć w ściereczkę i odłożyć na 30 minut. Rozmrożone, podgotowane i pozbawione całkowicie wody, purre z buraczków mieszamy z serem ricotta i doprawiamy sporą ilością pieprzu i soli. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Na jednym placku, w odległości od siebie (około 1,5cm z każdej strony) nakładamy po łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Palcami dociskamy do siebie dwa arkusze ciasta, tak, żeby dobrze się ze sobą skleiły i nadzienie nie wypłynęło. Wycinamy krążki o średnicy około 5 cm. Dociskamy brzegi. Gotujemy we wrzącej wodzie, aż ravioli wypłyną na powierzchnię. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.

Tagi:

puree