Sposób przygotowania:
Razowe drożdżowe ze śliwkami
Do dużego garnka wsypujemy cukier trzcinowy, zalewamy mlekiem, oliwą i wbijamy jajka - nie mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak na całą noc. Można to zrobić w ciągu dnia, ale czas leżakowania to minimum 12h). Rano garnek odkrywamy i dosypujemy cukier waniliowy oraz oba rodzaje mąki (pszenną przesiewamy). Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki (jeśli będzie za wilgotne dosypujemy jeszcze trochę mąki żytniej razowej). Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do blachy wyłożonej papierem. Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek, a połówki skórką do dołu układamy na cieście lekko dociskając. Smarujemy roztrzepanym jajkiem aby ładnie się błyszczało. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
zbysiowa