peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Razowe drożdżowe ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne drożdżowe ciasto z mąki razowej

Razowe drożdżowe ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowe drożdżowe ze śliwkami

 

  • 1 szklanka cukru trzcinowego

 

 

 

 

  • 1 cukier waniliowy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Razowe drożdżowe ze śliwkami
Do dużego garnka wsypujemy cukier trzcinowy, zalewamy mlekiem, oliwą i wbijamy jajka - nie mieszamy. Dodajemy drobno pokruszone drożdże, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy tak na całą noc. Można to zrobić w ciągu dnia, ale czas leżakowania to minimum 12h). Rano garnek odkrywamy i dosypujemy cukier waniliowy oraz oba rodzaje mąki (pszenną przesiewamy). Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki (jeśli będzie za wilgotne dosypujemy jeszcze trochę mąki żytniej razowej). Ponownie przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do blachy wyłożonej papierem. Umyte i osuszone śliwki pozbawiamy pestek, a połówki skórką do dołu układamy na cieście lekko dociskając. Smarujemy roztrzepanym jajkiem aby ładnie się błyszczało. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
Razowe drożdżowe ze śliwkami
Razowe drożdżowe ze śliwkami - tak pozostawiamy na noc
Razowe drożdżowe ze śliwkami
Razowe drożdżowe ze śliwkami - tak powinno wyglądać rano
Razowe drożdżowe ze śliwkami
Razowe drożdżowe ze śliwkami - po wymieszaniu z mąkami wykładamy do blachy i pokrywamy śliwkami
Razowe drożdżowe ze śliwkami
Razowe drożdżowe ze śliwkami - tak wygląda po upieczeniu

Tagi:

śliwki