kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne, zdrowe i bardzo efektownie prezentujące się muffiny, które będą smakowały każdemu niejadkowi :)

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą

Składniki:

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą

Łączenie suchych składników

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą
Wymieszane suche składniki (mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier puder) i pokrojona czekolada.

Do miski wsypujemy dwa rodzaje mąki, przesiany proszek do pieczenia, cukier puder, płatki owsiane i pokrojoną w drobną kostkę białą czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy.

Łączenie mokrych składników

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą
Wymieszane mokre składniki: mleko, jajko i olej

Do naczynia wlewamy mleko, dodajemy jajko, olej i wszystko mieszamy .

Przygotowanie masy na muffiny

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą
Połączone suche i mokre składniki przed dodaniem malin.

Mokre składniki ciasta wlewamy do miski z przygotowanymi suchymi składnikami i mieszamy (krótko).

Dodanie malin i przelanie do papilotek

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą
Piekące się muffiny w papilotkach, umieszczone w formie do muffinów

Na sam koniec do masy dodajemy świeże maliny (zimą możemy użyć mrożone) i bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy masę łyżką do papilotek, napełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 190 st. C ok 25 minut.

Studzenie muffinów

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą
Studzenie wyjętych z piekarnika muffinów na kratce.

Upieczone muffiny wykładamy na kratę i studzimy

Podanie muffinów

Razowe muffiny z malinami i białą czekoladą
Propozycja podania

Wystudzone muffiny podajemy jako deser w towarzystwie kawy/herbaty, możemy posypać je cukrem pudrem wg. uznania. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy :) SMACZNEGO!