SUPERPRZEPIS

Muffiny razowe z miodem

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Muffiny razowe z miodem

Jak zwykle z muffinami tak i z tymi minimum pracy i w ekspresowym tempie mamy coś słodkiego na deser.

Składniki:

Muffiny razowe z miodem

 

  • SKŁADNIKI SUCHE:
  • mąka pszenna pełnoziarnista 150 g
  • mąka tortowa 100 g
  • płatki owsiane 8 łyżek
  • cukier 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cynamon ½ łyżeczki
  • sól szczypta
  • SKŁADNIKI MOKRE:
  • jajka roztrzepane 2 szt.
  • mleko 200 ml
  • olej roślinny 75 ml
  • miód płynny 5 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Muffiny razowe z miodem

Do jednej miski wkładam wszystkie suche składniki, czyli obie maki, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cukier i sól. Do drugiej: roztrzepane jajka, mleko, olej i miód płynny. Łączę zawartość obu misek i całość mieszam widelcem niezbyt długo, a tylko do połączenia składników. Ciasto ma mieć grudkowatą strukturę.


Ciastem napełniam papilotki umieszczone w formie do muffinek, tylko do 2/3 ich wysokości. Formę wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 20 minut. Upieczone ciastka studzę 5 minut w formie, a następnie wykładam je na kratkę kuchenną do całkowitego przestygnięcia.