Sposób przygotowania:
Razowe penne w sosie z cukinią i bczkiem
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na patelni, gdy się zarumieni dodajemy startą (ze skórą) cukinię na dużych oczkach oraz łyżkę masła, podsmażamy calość na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Przygotowujemy sos: żółtka mieszamy z łyżka miękkiego masła, oliwą, mascarpone, ma powstać jednolity sos. Gdy makaron będzie gotowy, odsączamy go (pozostawiając w gorącym garnku) i od razu dodajemy gorącą cukinię z boczkiem i wlewamy sos, energicznie mieszamy. Jeśli sos będzie zbyt rzadki możemy garnek postawić jeszcze na małym ogniu, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do makaronu. Rozkładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Smacznego :)