Sposób przygotowania:
Razowe pierniczki z dynią
Lekko ostudzoną dynię miksujemy na krem. Do jeszcze ciepłej dodajemy miód, sok z cytryny, kakao, przyprawę do piernika, sodę i olej. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Początkowo jest dość rzadkie, ale mąka razowa wymaga czasu aby błonnik ściągnął nadmiar wilgoci. Ciasto odkładamy na bok aby odpoczęło kilkanaście minut. Podsypujemy mąką i wałkujemy na placek grubości 2 cm. Szklanką lub obręczą wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy wodą lub mlekiem i pieczemy 20 min w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe przekrawamy na pół i smarujemy powidłami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na polewę podgrzewamy jak się połączą, odstawiamy aby lekko stężała. Pierniczki smarujemy polewą dekorujemy owocami i gotowe.
marietta