Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Razowe pierniczki z dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne, wilgotne pierniczki przekładane powidłami z dużą ilością czekolady na wierzchu. Wierzch z owoców wprowadza odrobinę koloru na talerz.

Razowe pierniczki z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowe pierniczki z dynią

 

  • 400 g gotowanej dyni
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • mąka do podsypania
  • szklanka powideł śliwkowych
  • Polewa: 4 łyżki kakao
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • łyżeczka kawy
  • owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Razowe pierniczki z dynią
Lekko ostudzoną dynię miksujemy na krem. Do jeszcze ciepłej dodajemy miód, sok z cytryny, kakao, przyprawę do piernika, sodę i olej. Wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Początkowo jest dość rzadkie, ale mąka razowa wymaga czasu aby błonnik ściągnął nadmiar wilgoci. Ciasto odkładamy na bok aby odpoczęło kilkanaście minut. Podsypujemy mąką i wałkujemy na placek grubości 2 cm. Szklanką lub obręczą wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy wodą lub mlekiem i pieczemy 20 min w 180 stopniach. Jeszcze ciepłe przekrawamy na pół i smarujemy powidłami. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na polewę podgrzewamy jak się połączą, odstawiamy aby lekko stężała. Pierniczki smarujemy polewą dekorujemy owocami i gotowe.
Razowe pierniczki z dynią
Jeszcze ciepłą dynię miksujemy na gładką masę
Razowe pierniczki z dynią
Do mokrych składników stopniowe dodajemy suche
Razowe pierniczki z dynią
Z ciasta wykrawamy dowolny kształt ciastek
Razowe pierniczki z dynią
Jeszcze ciepłe smarujemy powidłami i lekko dociskamy