SUPERPRZEPIS

Lukrowane pierniki z posypką

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Lukrowane pierniki z posypką

Kolorowe i słodkie pierniczki, nikt nawet się nie domyśla, że są upieczone z udziałem mąki razowej.

Składniki:

Lukrowane pierniki z posypką

 

  • mąka pszenna - 150 g
  • mąka pszenna razowa - 150 g
  • masło - 125 g
  • miód - 80 g
  • cukier - 50 g
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • domowa przyprawa do pierników - 2 łyżeczki
  • kakao - 1 łyżeczka
  • LUKIER:
  • cukier puder - 1 szk.
  • białko - 1 szt.
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

Lukrowane pierniki z posypką
Roztop masło i miód, dodaj cukier i mieszaj, aż on się rozpuści i lekko przestudź. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników, dodaj przestudzony miód z masłem i bardzo dokładnie zmiksuj na gładką masę. Ciasto rozwałkuj do grubości około 5 mm i wycinaj ciastka foremkami. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C około 10 minut. Wystudź na kratce kuchennej. Cukier puder przesiej dwukrotnie przez gęste sitko. Białko utrzyj z cukrem pudrem na gęsty i jednolity lukier. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodaj odrobinę soku z cytryny, jeśli zbyt rzadki dosyp cukru pudru. Polukruj pierniczki i udekoruj je kolorowymi posypkami.