Sposób przygotowania:
Razowiec z nasionami na drożdżach
Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, pieprz. Wymieszać składniki. Dodać oliwę oraz cukier. Wsypać slonecznik i 45 g dyni ( resztę zostawić do posypania góry).Dodać oberwane listki tymianku.Wymieszać. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Uformować ciasto w kulę. Dno miski wysypać maka , położyć ciasto, posypać go lekko mąka z wierzchu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5-2 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Ciasto wyjąć z miski, uderzyć nim mocno o blat i krótko wyrobić. Przełożyć do silikonowej keksówki i zwilżyć wodą i posypać resztą pestek dyni ( zwykłą wcześniej przygotować- tzn . wysmarować masłem i wysypać mąką). Wstawić do piekarnika i piec 60 minut ( piekarnik góra-dół). Po około 35-40 minutach nakryć folią aluminiową. Piekarnik wyłączyć i zostawić uchylone drzwiczki. Po około 15 minutach wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce. Smacznego!