monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Razowiec z nasionami na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kolejna pyszna propozycja na chlebek, zapraszam:))

Razowiec z nasionami na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowiec z nasionami na drożdżach

 

  • 460 g mąki razowej
  • 1,5 łyżeczki różowej soli himalajskiej
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 65 g pestek dyni
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 10 gałązek świeżego tymianku
  • 1,5 szklanki letniej przegotowanej wody

 

Sposób przygotowania:

Razowiec z nasionami na drożdżach
Do miski przesiać mąkę, dodać pokruszone drożdże, sól, pieprz. Wymieszać składniki. Dodać oliwę oraz cukier. Wsypać slonecznik i 45 g dyni ( resztę zostawić do posypania góry).Dodać oberwane listki tymianku.Wymieszać. Stopniowo wlewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od ręki. Uformować ciasto w kulę. Dno miski wysypać maka , położyć ciasto, posypać go lekko mąka z wierzchu. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na około 1,5-2 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st. Ciasto wyjąć z miski, uderzyć nim mocno o blat i krótko wyrobić. Przełożyć do silikonowej keksówki i zwilżyć wodą i posypać resztą pestek dyni ( zwykłą wcześniej przygotować- tzn . wysmarować masłem i wysypać mąką). Wstawić do piekarnika i piec 60 minut ( piekarnik góra-dół). Po około 35-40 minutach nakryć folią aluminiową. Piekarnik wyłączyć i zostawić uchylone drzwiczki. Po około 15 minutach wyjąć chleb z foremki i studzić na kratce. Smacznego!
Razowiec z nasionami na drożdżach
do przesianej mąki dodać pokruszone drożdże
Razowiec z nasionami na drożdżach
następnie dodać nasiona i listki tymianku
Razowiec z nasionami na drożdżach
ciasto zostawić do wyrośnięcia a potem krótko wyrobić
Razowiec z nasionami na drożdżach
przełożyć do keksówki dodać nasiona i piec około 60 min

Tagi:

dynia