Sposób przygotowania:
Razowy chleb Agatki
Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru, wkruszamy drożdże i dodajemy do zaczynu łyżkę czubatą mąki razowej.
Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Do dużej miski wsypujemy mąki pszenną i razową ,dodajemy otręby i sól oraz wlewamy resztę wody i kwas,wsypujemy przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ręką .
Tak wyrobione ciasto na chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godz aby ciasto urosło.
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 190* piekarnika i pieczemy około 1 godziny.Po wyjęciu gorące smarujemy łyżeczką masła skórkę aby była chrupiąca i miała ładny błyszczący kolor.
Studzimy na kratce kuchennej. Kroimy całkiem zimny ,i podajemy z wędliną lub samym masełkiem .Mniam...
Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Do dużej miski wsypujemy mąki pszenną i razową ,dodajemy otręby i sól oraz wlewamy resztę wody i kwas,wsypujemy przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ręką .
Tak wyrobione ciasto na chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godz aby ciasto urosło.
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 190* piekarnika i pieczemy około 1 godziny.Po wyjęciu gorące smarujemy łyżeczką masła skórkę aby była chrupiąca i miała ładny błyszczący kolor.
Studzimy na kratce kuchennej. Kroimy całkiem zimny ,i podajemy z wędliną lub samym masełkiem .Mniam...
edytaha
2milutka
wiesz ze tak samo pomyślałam?:)
zewa
2milutka
tak fajna :) mogłaby być jak dla mnie większa ale to szczegół:)
Netka
2milutka
Dziękuję Netko:)
monikaT83
2milutka
dziękuję Moniczko:)