2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1487]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Razowy chleb Agatki

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jak smakowite jest domowe pieczywo nie trzeba nikogo przekonywać...

Razowy chleb Agatki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Razowy chleb Agatki

 

  • 60 dag mąki pszennej typ 650
  • 50 dag mąki żytniej razowej
  • 6 dag drożdży świeżych
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 /2 szklanki otrąb pszennych
  • 1 torebka przyprawy do chleba z suszonymi pomidorami
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 litr wody
  • 100 ml czynnego zakwasu chlebowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Razowy chleb Agatki
Do rondelka wlewamy szklankę ciepłej wody wsypujemy łyżeczkę cukru, wkruszamy drożdże i dodajemy do zaczynu łyżkę czubatą mąki razowej.



Zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Do dużej miski wsypujemy mąki pszenną i razową ,dodajemy otręby i sól oraz wlewamy resztę wody i kwas,wsypujemy przyprawę ,na koniec dodajemy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ręką .



Tak wyrobione ciasto na chleb przekładamy do foremek natłuszczonych lub wyłożonych pergaminem ja miałam dwie o wym 27/15,i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godz aby ciasto urosło.



Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 190* piekarnika i pieczemy około 1 godziny.Po wyjęciu gorące smarujemy łyżeczką masła skórkę aby była chrupiąca i miała ładny błyszczący kolor.



Studzimy na kratce kuchennej. Kroimy całkiem zimny ,i podajemy z wędliną lub samym masełkiem .Mniam...
Razowy chleb Agatki
do dużej miski wsypujemy mąki otręby przyprawę do chleba
Razowy chleb Agatki
drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody
Razowy chleb Agatki
gotowe wyrobione ciasto przekładamy do foremek
Razowy chleb Agatki
po wyrośnięciu ciasta chleb pieczemy w piekarniku