iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Regionalne kluchy z kapustą kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jednym słowem duże kluski podane z masełkiem czosnkowym i kapusta kiszoną . łatwy tani i pyszny jesienny obiadek.

Regionalne kluchy z kapustą kiszoną

Składniki:

Regionalne kluchy z kapustą kiszoną

 

 

 

 

  • kapusta kiszona ok 1/2 kg

 

 

 

Sposób przygotowania:

Regionalne kluchy z kapustą kiszoną
Do miski wbijamy jajka - mieszamy je widelcem. Dodajemy mąkę aby powstało dość gęste ciasto, solimy je do smaku. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją . Na wrzątek nakładamy dużą łyżką kluchy. Mieszamy i czekamy aż wypłyną na wierzch. Wyławiamy je łyżką cedzakową i wkładamy do zimnej wody. Kapustę kiszona gotujemy ok 10 min. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy wyciśnięty czosnek i dodajemy osączoną ugotowana kapustę . Podsmażamy chwilę , doprawiając sosem sojowym i pieprzem do smaku. Dodajemy odcedzone kluski - mieszamy razem. Podajemy.