Sposób przygotowania:
Risotto z bobem
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać ze skórki ( skórkę można także zostawić)
Dymki oraz obrany czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle, wsypać ryż, smażyć chwilkę mieszając.
Do ryżu wlać wino, gdy zostanie wchłonięte podlewać stopniowo bulionem aż do jego wykończenia.
Pod koniec podlewania bulionem dodać przyprawy oraz bób, parokrotnie przemieszać.
Risotto podawać natychmiast posypane tartym serem.
Dymki oraz obrany czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle, wsypać ryż, smażyć chwilkę mieszając.
Do ryżu wlać wino, gdy zostanie wchłonięte podlewać stopniowo bulionem aż do jego wykończenia.
Pod koniec podlewania bulionem dodać przyprawy oraz bób, parokrotnie przemieszać.
Risotto podawać natychmiast posypane tartym serem.