Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Risotto z bobem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kremowe risotto z bobem o pięknym żółtym kolorze. Pyszna propozycja na prosty a jakże pyszny obiad lub wykwintną kolacje przy lampce wina.

Risotto z bobem

Składniki:

Risotto z bobem

 

  • 500g. bobu
  • 300g. ryżu do risotto
  • 2 cebulki dymki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 250 ml białego wina
  • 700 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sosu piri-piri
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • cheddar lub parmezan do posypania risotto

Sposób przygotowania:

Risotto z bobem
Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, przelać zimną wodą, obrać ze skórki ( skórkę można także zostawić)

Dymki oraz obrany czosnek posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle, wsypać ryż,  smażyć chwilkę mieszając.

Do ryżu wlać wino, gdy zostanie wchłonięte podlewać stopniowo bulionem aż do jego wykończenia.

Pod koniec podlewania bulionem dodać przyprawy oraz bób, parokrotnie przemieszać.

Risotto podawać natychmiast posypane tartym serem.

Tagi:

danie bób ryż