justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Risotto cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomicie smakuje ze smażoną wątróbką, drobiem, rybami, owocami morza lub plastrem mięsa, z warzywami i grzybami.

Risotto cebulowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto cebulowe

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto cebulowe
Rozgrzać w garnku masło i sklarować na średnim ogniu. Dodać posiekaną cebulę i przyrumienić. Następnie dodać surowy ryż i mieszać, aż ryż będzie całkowicie przezroczysty i lekko przyrumieniony (około 5 minut). Dodać ciepły bulion który dolewamy małymi porcjami ciągle mieszając gotujemy ,aż ryż stanie się miękki przez około 15-20 minut. Na koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Podawaj na gorąco. W zależności od gatunku ryżu i własnych upodobań możemy przygotować wersję bardziej kremową, półpłynną lub bardziej zwartą wszystkie są smaczne. Polecam !!!
Risotto cebulowe
Cebulę kroimy w kostke i podsmażamy na maśle
Risotto cebulowe
Cebule smażymy do mometu az sie zeszkli.
Risotto cebulowe
Do tak przygotowanej cebuli dodajemy ryż
Risotto cebulowe
Do ryzu i cebuli dodajemy co jakiś czas bulion