Sposób przygotowania:
Risotto dla zakochanych
Obierz paprykę i pokrój ją wpierw na 4 cząstki. Z płaskich części wykrój serduszka przy pomocy foremki na pierniki. Pozostałe ścinki papryki pokrój bardzo drobno. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i oliwy. Dodaj drobno posiekaną cebulę - zaszklij ją po czym dodaj ryż. Smaż go mieszając kilka minut do chwili, aż tłuszcz z cebulą otoczą ziarna. Podlej ryż winem a następnie, gdy ziarna wpiją płyn podlej (małą chochelką)bulion i mieszaj. Gdy ryż wpije bulion dolej kolejną porcję, Potrwa to około 20 minut, po 10 minutach dodaj drobno posiekaną paprykę. Gdy ryż będzie miękki dodaj łyżkę masła, paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz stary parmezan zostawiając odrobinę do posypania. Wymieszaj i zdejmij z ognia. Dopraw jeśli trzeba solą i odrobiną białego pieprzu do smaku Pokrój kawałki kurczaka i włóż je do ryżu. Odstaw risotto na kilka minut po czym podawaj porcje na talerzach posypane parmezanem, posiekaną zieloną cebulką oraz udekorowane serduszkami z papryki.
misia5
jaNina
Dziękuję :)
zbysiowa
jaNina
Dziękuję :) W tym dniu estetyka podania liczy się bardzo!
Hrabina w kuchni
jaNina
Dzięki :)