jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Risotto w marchewce z boczku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Tak podane risotto z pewnością będzie wszystkim smakowało:). Rożki z boczku są nie tylko jadalne, ciekawie się prezentują, ale również pysznie komponują się ze smakiem risotta!

Risotto w marchewce z boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto w marchewce z boczku

 

  • Składniki na 3 porcje:
  • 80 g ryżu arborio,
  • Ok 6 pieczarek,
  • 1 marchew
  • 9 długich plasterków boczku wędzonego (około 250 gram),
  • Olej do smażenie,
  • 0,5 małej cebuli,
  • 2 łyżki tartego sera żółtego,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Sól do smaku,
  • 0,5 kostki rosołowej,
  • Około 1,5 szklanki wody,
  • Kurkuma,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Dekoracja:
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Pomidorki koktajlowe do dekoracji
  • Dodatkowo:
  • 3 waflowe rożki do lodów do uformowania,
  • Folia spożywcza do obtoczenia rożków

 

Sposób przygotowania:

Risotto w marchewce z boczku
Rożki waflowe obkładamy folią spożywczą. Będą one służyć jako foremki. Na folię zawijamy plasterki boczku tak by powstały rurki z jednym otwartym końcem. Na przygotowanie jednej rurki wchodzi 3 plasterki boczku. Tak przygotowane zawinięte rurki wkładamy na około 15 minut do piekarnika (190°C). Boczek powinien się przytopić i delikatnie stwardnieć. Gotowe rurki jeszcze ciepłe zdejmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Między czasie przygotowujemy risotto.RISOTTO: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą i smażymy do momentu jak grzyby staną się miękkie. Do miękkich grzybów dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Składniki smażymy razem około 2 minuty. Następnie dodajemy ryż. Obsmażamy go, dodajemy kostkę rosołową , kurkumę i zalewamy całość połową wody. W miarę jak ryż będzie wchłaniał wodę uzupełniamy ją stopniowo. Gdy ryż jest gotowy całość doprawiamy i dodajemy ser. Gdy ten się rozpuści risottem napełniamy upieczone rożki-marchewki. Rożki dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.  
Risotto w marchewce z boczku
Wafelki na lody obtaczamy folia spożywczą
Risotto w marchewce z boczku
przygotowane foremki z wafelków obtaczamy plasterkami boczku
Risotto w marchewce z boczku
Upieczone rurki z boczku ściągamy i studzimy
Risotto w marchewce z boczku
Do przysmażonych grzybów i marchewki dodajemy ryż