Sposób przygotowania:
Risotto w marchewce z boczku
Rożki waflowe obkładamy folią spożywczą. Będą one służyć jako foremki. Na folię zawijamy plasterki boczku tak by powstały rurki z jednym otwartym końcem. Na przygotowanie jednej rurki wchodzi 3 plasterki boczku. Tak przygotowane zawinięte rurki wkładamy na około 15 minut do piekarnika (190°C). Boczek powinien się przytopić i delikatnie stwardnieć. Gotowe rurki jeszcze ciepłe zdejmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Między czasie przygotowujemy risotto.RISOTTO: Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą i smażymy do momentu jak grzyby staną się miękkie. Do miękkich grzybów dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Składniki smażymy razem około 2 minuty. Następnie dodajemy ryż. Obsmażamy go, dodajemy kostkę rosołową , kurkumę i zalewamy całość połową wody. W miarę jak ryż będzie wchłaniał wodę uzupełniamy ją stopniowo. Gdy ryż jest gotowy całość doprawiamy i dodajemy ser. Gdy ten się rozpuści risottem napełniamy upieczone rożki-marchewki. Rożki dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.
zbysiowa
misia5
I to jeszcze jak :)