iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Risotto gajowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie smaczne z ryżu białego z dodatkiem przypraw na białym winie z śmietaną , szybko i smacznie . Do tego jajko sadzone .

Risotto gajowego

Składniki:

Risotto gajowego

 

  • ryż biały 1 woreczek
  • przyprawa gajowego 2 łyżeczki
  • wino białe 1/2 szklanki
  • śmietana 30 % 1/2 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • jajko
  • suszone pomidory z bazylią
  • bulion ok 1 szklanka
  • jajko 2 szt

Sposób przygotowania:

Risotto gajowego
Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy ryż , mieszamy i czekamy aż zeszkli się. Następnie dolewamy wino - mieszamy aż alkohol wyparuje. Dodajemy przyprawę gajowego- mieszamy. Dusimy chwilę. Dolewamy bulion ok 1/3 szklanki. Mieszamy , nakrywamy dusimy az ryż wchłonie bulion. Znów dolewamy bulion , czynność powtarzamy aż ryz ugotuje się. Na koniec wlewamy śmietanę - mieszamy i gotujemy chwilę . Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Nakrywamy i odstawiamy na ok 20 min. Podajemy z jakiem sadzonym .