cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Risotto buraczkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Proste,przygotowane tradycyjną metodą risotto z buraczkami.

Risotto buraczkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Risotto buraczkowe

 

  • /4 porcje/
  • 350-400 g ryżu na risotto
  • 250 g ugotowanych buraków
  • 1 średniej wielkości cebula czerwona
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina /użyłam Prosecco/
  • bulion warzywny /ok.0,7 - 1 l. /
  • 100 g sera feta
  • 60 g startego parmezanu
  • zielona pietruszka do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
  • owoc granatu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Risotto buraczkowe
-Przygotować bulion warzywny /powinien być cały czas gorący/. -Cebulę posiekać i zeszklić namaśle /użyć połowę porcji/. -Dodać ryż i mieszając chwilkę podsmażyć. -Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu. -Dodać starte na grubej tarce buraki. -Podlać niewielką ilością bulionu/ powinien tylko przykrywać ryż/. -Mieszając kontynuować gotowanie dodając po trochę bulionu w miarę wchłaniania płynu przez ryż. -Po upływie 15-20 minut risotto jest gotowe. Naczynie zdjąć z ognia, -Do ryżu dodać pozostałą część masła i starty parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem,starannie wymieszać. -Risotto przełożyć na talerze i posypać rozdrobnionym serem feta, ozdobić zieloną pietruszką. Risotto można dodatkowo udekorować owocami granatu,które nadadzą potrawie przyjemnego ,winnego smaku.
Risotto buraczkowe
Cebulę delikatnie podsmażyć na maśle dodać ryż i wino.
Risotto buraczkowe
Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce i dodać do ryżu.