Sposób przygotowania:
Risotto buraczkowe
-Przygotować bulion warzywny /powinien być cały czas gorący/. -Cebulę posiekać i zeszklić namaśle /użyć połowę porcji/. -Dodać ryż i mieszając chwilkę podsmażyć. -Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania alkoholu. -Dodać starte na grubej tarce buraki. -Podlać niewielką ilością bulionu/ powinien tylko przykrywać ryż/. -Mieszając kontynuować gotowanie dodając po trochę bulionu w miarę wchłaniania płynu przez ryż. -Po upływie 15-20 minut risotto jest gotowe. Naczynie zdjąć z ognia, -Do ryżu dodać pozostałą część masła i starty parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem,starannie wymieszać. -Risotto przełożyć na talerze i posypać rozdrobnionym serem feta, ozdobić zieloną pietruszką. Risotto można dodatkowo udekorować owocami granatu,które nadadzą potrawie przyjemnego ,winnego smaku.
cris
cris
Juz jest ok. fotki dodałam do forum...