jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Risotto jaglane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dbaj o zdrowie swojej Damy - podaj jej risotto jaglane :)

Risotto jaglane

Składniki:

Risotto jaglane

 

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • parmezan starty do posypanie
  • sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny do smaku
  • bulion warzywny (lub woda)

Sposób przygotowania:

Risotto jaglane
Namocz kaszę jaglaną przez 15 minut, potem ugotuj ją na miękko. Warzywa i cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, przesmaż na rozgrzanym na patelni maśle. Kiedy cebula stanie się szklista podlej bulionem i duś , aż warzywa będą miękkie (aldente). Pod koniec duszenia dodaj posiekany rozmaryn, dopraw solą i pieprzem (ziołowym i czarnym). Na końcu dodaj kaszę, poduś jeszcze około 5 minut doprawiając ostatecznie. Podawaj na talerzykach porcje posypane startym serem i udekorowane piórkami cebuli i gałązkami rozmarynu