pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Risotto krewetkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

proste risotto z owocem morza

Risotto krewetkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto krewetkowe

 

  • krewetki koktajlowe 250g
  • ryż Arborio 200g
  • wino domowe czerwone 150ml
  • masło 3 łyżki
  • czosnek ząbki 2
  • imbir świeży starty 1 łyżeczka
  • wywar warzywny 120ml

 

Sposób przygotowania:

Risotto krewetkowe
Na patelni roztapiam 1,5 łyżki masła. Wrzucam rozmrożone krewetki. Solę i dusze kilka minut. Następnie dodaję świeżo starty imbir, a po chwili wlewam wywar warzywny. Chwilkę gotuję i odstawiam na bok. Na dużej patelni ryż smażę na reszcie masła. Wino przelewam do rondelka i podgrzewam. Ciepłe wino w całości wlewam do podrumienionego ryżu. Duszę na małym ogniu pozwalając wypić ziarenkom jak najwięcej płynu. Braki wina stopniowo uzupełniam wywarem z krewetek, bez krewetek (pamiętamy, że wywar musi być ciepły także w razie potrzeby również podgrzewamy). Gdy ryż napęcznieje i będzie odpowiednio miękki dodaję krewetki. Chwilę smażę i gotowe. Smacznego.
Risotto krewetkowe
Krewetki dusimy na maśle z dodatkiem świeżo startego imbiru
Risotto krewetkowe
Specjalny do risotto ryż arborio smażymy na pozostałym maśle
Risotto krewetkowe
Posmażony ryż zalewamy koniecznie ciepłym winem i dusimy na bardzo małym ogniu
Risotto krewetkowe
Do poduszonego na winie i wywarze ryżu dodaję smażone krewetki