Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Risotto milanese.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Risotto milanese ma smak cebuli duszonej na maśle z nutą szafranu.

Risotto milanese.

Składniki:

Risotto milanese.

 

  • 100-120 g ryżu parboiled
  • łyżka masła
  • pół cebuli
  • szafran ( jedno opakowanie 125 mg)
  • parmezan

Sposób przygotowania:

Risotto milanese.
Na rozgrzane masło wrzucić drobno pokrojoną cebule i dusić aż zmięknie ale nie zmieni koloru. Dodać ryż i ciągle mieszając dobrze go rozgrzać z masłem i cebulą. Dolać wody z rozpuszczonym szafranem (ma przykryć ryż) i mieszając od czasu do czasu gotować na średnim ogniu. Ryż ma wchłonąć całą wodę. Gotowy ryż wyłożyć na talerz i posypac parmezanem.