jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 430]

Risotto wegetariańskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Risotto wegetariańskie czyli lekka, bezmięsna potrawa z ryżu z dodatkiem pieczarek, kapusty, pomidorów, cebuli i kukurydzy :)

Risotto wegetariańskie

Składniki:

Risotto wegetariańskie

 

  • 2-3 torebki ryżu
  • 3 cebule
  • ½ kg pieczarek
  • mała główka kapusty białej
  • 5-6 pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • olej

Sposób przygotowania:

Risotto wegetariańskie
Kapustę poszatkować i ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Ryż ugotować. Kukurydzę odcedzić. Pomidory, cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Na dużej, najlepiej głębokiej patelni (może być wok) rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulę i pieczarki, dodać sói i pieprz do smaku. Smażyć około 10 minut na niezbyt dużym ogniu, a następnie dodać ugotowaną kapustę, pomidory, kukurydzę i podsmażać jeszcze na małym ogniu około 15 minut, ciągle mieszając, aby warzywa puściły soki i odparowały. Na koniec dodać ugotowany ryż i smażyć jeszcze około 5 -10 minut ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do garnka i przykryć pokrywą.