pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Risotto wieprzowe z nutą leśną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

od tego przepisu "pokochałem" risotto

Risotto wieprzowe z nutą leśną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto wieprzowe z nutą leśną

 

  • ryż Arborio 200g
  • łopatka wieprzowa 30 dag
  • przyprawa do gyrosa
  • smalec 1 łyżka
  • wino czerwone domowe 100ml
  • cebula 1
  • marchewka 1
  • wywar grzybowy ok. 600ml
  • włoszczyzna

Sposób przygotowania:

Risotto wieprzowe z nutą leśną
Odpowiednio wcześnie rozpoczynam od przygotowania wywaru grzybowego. Grzybki suszone moczę w przegotowanej wodzie. Następnie wraz z wodą gotuje je do miękkości (polecam gotować z dodatkiem warzyw). Łopatkę wieprzową kroję w cienki paski i kroję na drobniejsze kawałeczki. Posypuję przyprawą do gyrosa i smażę na łyżce smalcu. Usmażone przekładam do miseczki, a na pozostałym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę cebulę (jeśli smalcu będzie zbyt mało – uzupełniam). Gdy zacznie się rumienić wsypuje ryż Arborio. Na małym ogniu rumienię ryż często mieszając. Do zarumienionego wlewam CIPEŁE! wino. Na najmniejszym ogniu podtrzymującym gotowanie, aż ryż wchłonie wino. Następnie wlewam 3 łyżki gorącego bulionu grzybowego. Mieszam, a gdy płyn zostanie ponownie wchłonięty przez ryż (lub wyparuje) dolewam wywar. Dodaję startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażę ciągle na bardzo małym ogniu. Gdy wywar wyparuje dolewam ponownie podobne ilości. Czynną tą powtarzam do momentu, gdy ryż będzie bardzo lekko twardawy. Wtedy dorzucam usmażoną wieprzowinę. Mieszam chwilę smażę i gotowe. Niebo w gębie!
Risotto wieprzowe z nutą leśną
Przyprawioną i pokrojoną łopatkę wieprzową smażę na patelni
Risotto wieprzowe z nutą leśną
Bulion grzybowy przygotowuję na bazie suszonych grzybów
Risotto wieprzowe z nutą leśną
Podczas smażenia ryżu z cebulką wlewam czerwone wino
Risotto wieprzowe z nutą leśną
Usmażoną wieprzowinę łączę z uduszonym ryżem i mieszam