Sposób przygotowania:
Risotto wieprzowe z nutą leśną
Odpowiednio wcześnie rozpoczynam od przygotowania wywaru grzybowego. Grzybki suszone moczę w przegotowanej wodzie. Następnie wraz z wodą gotuje je do miękkości (polecam gotować z dodatkiem warzyw). Łopatkę wieprzową kroję w cienki paski i kroję na drobniejsze kawałeczki. Posypuję przyprawą do gyrosa i smażę na łyżce smalcu. Usmażone przekładam do miseczki, a na pozostałym tłuszczu smażę pokrojoną w kostkę cebulę (jeśli smalcu będzie zbyt mało – uzupełniam). Gdy zacznie się rumienić wsypuje ryż Arborio. Na małym ogniu rumienię ryż często mieszając. Do zarumienionego wlewam CIPEŁE! wino. Na najmniejszym ogniu podtrzymującym gotowanie, aż ryż wchłonie wino. Następnie wlewam 3 łyżki gorącego bulionu grzybowego. Mieszam, a gdy płyn zostanie ponownie wchłonięty przez ryż (lub wyparuje) dolewam wywar. Dodaję startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażę ciągle na bardzo małym ogniu. Gdy wywar wyparuje dolewam ponownie podobne ilości. Czynną tą powtarzam do momentu, gdy ryż będzie bardzo lekko twardawy. Wtedy dorzucam usmażoną wieprzowinę. Mieszam chwilę smażę i gotowe. Niebo w gębie!