Sposób przygotowania:
Risotto z papryką, pieczarkami i boczkiemPrzygotowanie składników
Cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę.
Paprykę i pieczarki myjemy, kroimy w kostkę (pieczarki w dość grubą kostkę).
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Boczek podsmażamy na patelni, odkładamy na bok.
Pieczarki i paprykę smażymy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, odkładamy na bok.
Przygotowanie ryżu
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy ryż i smażymy 3 minuty. Dodajemy ostrą paprykę, oregano, po szczypcie soli i pieprzu.
Dodawanie bulionu
Do ryżu dodajemy porcjami bulion. Kolejną porcję wlewamy wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią. Cały proces powinien trwać ok.15-20 minut.
Połączenie ryżu z innymi składnikami
Na patelnię z ryżem wrzucamy pieczarki, paprykę, boczek i kukurydzę. Podgrzewamy razem kilka minut.
Dodanie mascarpone
Na koniec do risotto dodajemy mascarpone - dzięki niemu danie będzie bardziej kremowe. Mieszamy i podgrzewamy chwilę razem.
Próbujemy. Ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw. Serwujemy.
Przed podaniem risotto można posypać startym parmezanem.
BozenaMatuszczyk