Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 811]

Risotto z papryką, pieczarkami i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Risotto to pomysł na szybki i pyszny obiad. Takie danie można przyrządzać w różnych wersjach. Ja polecam risotto z papryką, pieczarkami, kukurydzą i boczkiem. Danie jest smaczne i kolorowe :)

Risotto z papryką, pieczarkami i boczkiem

Składniki:

Risotto z papryką, pieczarkami i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Risotto z papryką, pieczarkami i boczkiem

Przygotowanie składników

Risotto z papryką, pieczarkami i boczkiem
Do risotto użyłam m. in. czerwonej papryki i pieczarek

Cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę.

Paprykę i pieczarki myjemy, kroimy w kostkę (pieczarki w dość grubą kostkę).

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Boczek podsmażamy na patelni, odkładamy na bok.

Pieczarki i paprykę smażymy na oleju, przyprawiamy solą i pieprzem, odkładamy na bok.

Przygotowanie ryżu

Risotto z papryką, pieczarkami i boczkiem
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy ryż

Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy ryż i smażymy 3 minuty. Dodajemy ostrą paprykę, oregano, po szczypcie soli i pieprzu.

Dodawanie bulionu

Risotto z papryką, pieczarkami i boczkiem
Do ryżu porcjami dodajemy bulion - ryż ma go całkowicie wchłonąć

Do ryżu dodajemy porcjami bulion. Kolejną porcję wlewamy wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią. Cały proces powinien trwać ok.15-20 minut.

Połączenie ryżu z innymi składnikami

Risotto z papryką, pieczarkami i boczkiem
Do ryżu dodajemy paprykę, pieczarki,boczek i kukurydzę

Na patelnię z ryżem wrzucamy pieczarki, paprykę, boczek i kukurydzę. Podgrzewamy razem kilka minut.

Dodanie mascarpone

Risotto z papryką, pieczarkami i boczkiem
Dzięki mascarpone risotto jest kremowe i pyszne

Na koniec do risotto dodajemy mascarpone - dzięki niemu danie będzie bardziej kremowe. Mieszamy i podgrzewamy chwilę razem.

Próbujemy. Ewentualnie dodajemy jeszcze przypraw. Serwujemy.

Przed podaniem risotto można posypać startym parmezanem.