BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Risotto z boczniakami i brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiący seler, pyszne boczniaki i aromatyczne wino - to najważniejsze składniki tego risotto.

Risotto z boczniakami i brokułem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Risotto z boczniakami i brokułem

 

  • (dla 2 osób)
  • mała cebula
  • kilka boczniaków (u nas trochę ponad pół opakowania)
  • pół szklanki ryżu
  • 1,3 szklanki bulionu (u nas rosół na króliku)
  • 5 łyżek białego, wytrawnego wina
  • kilka różyczek brokuła
  • jeden kawałek selera naciowego
  • dwa grube plastry sera żółtego
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Risotto z boczniakami i brokułem
Cebulę kroimy w piórka i krótko podsmażamy. Solimy. Dodajemy grzyby pokrojone w kostkę, doprawiamy pieprzem i chwilę smażymy. Dorzucamy ryż, chwilkę go podsmażamy z grzybami i cebulą i wlewamy pierwszą porcję bulionu - pół szklanki. Kiedy płyn zacznie się gotować, dolewamy kolejne pół szklanki, przykrywamy całość i dusimy na malutkim ogniu około 15 min. Kiedy ryż "wypije" płyn, wlewamy wino i znów chwilkę dusimy. Dolewamy ostatnią porcję rosołu, wrzucamy brokuła i dusimy jeszcze chwilkę - dopóki płyn nie zniknie. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy selera naciowego i ser żółty pokrojone w kostkę i zostawiamy jeszcze na momencik pod przykryciem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Risotto z boczniakami i brokułem
A wszystko przygotowuje się na jednej patelni