shinai

shinai

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Risotto z dzikimi grzybami i krabem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne danie zarówno na obiad jak i na kolacje; głęboki smak grzybów wspaniale pasuje do słodkości kraba.

Risotto z dzikimi grzybami i krabem

Składniki:

Risotto z dzikimi grzybami i krabem

 

  • Ryz do risotto - ok 400g
  • Grzyby świeże lub suszone - 50 do 100g
  • Papryka żółta lub czerwona - 1 szt.
  • Papryczka chilli lub birdeye - 1 szt (bez pestek!!)
  • Cebula - 1 sztuka średniej wielkości
  • Mięso ze szczypiec kraba(ewentualnie surimi z ekstraktem krabowym)- 200g
  • Świeża nać pietruszki lub kolendra
  • Wywar z warzyw rosołowych( plus woda z moczenia grzybów) - 1 litr
  • Tarty Parmezan - 10g
  • Oliwa z oliwek
  • Sol i pieprz opcjonalnie

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z dzikimi grzybami i krabem
Na dno rozgrzanego rondla dodac oliwe z oliwek ; gdy jest juz goraca wsypac pokrojona w kostke cebule i papryczke chilli. Do zeszklonej cebuli i papryczki dodac pokrojona w kostke slodka papryke i podsmazyc chwile.Nastepnie wsypac przeplukany ryz z grzybami i pomieszac dokladnie aby oliwa obtoczyla ziarna ryzu. Wszystko zalac okolo szklanka GORACEGO!!! wywaru tak aby przykryl ryz i gotowac na srednim ogniu do momentu az ryz wchlonie wywar. Cala operacje z dolewaniem wywaru powtarzamy do momentu az ryz bedzie ugotowany i nabierze kleistej konsystencji. Na 2 minuty przed koncem gotowania dodac pokrojone mieso kraba dokladnie wymieszac. Przed podaniem posypac parmezanem i dodac natke kolendry lub pietruszki. Palce lizac. Znakomicie smakuje z bialym winem typu chardonnay. Smacznego