żabka

żabka

Kucharz
[Przepisów: 8]

Risotto z gąskami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Takiego risotta jeszcze nie jedliście. Zachwyci każdego!

Risotto z gąskami

Składniki:

Risotto z gąskami

 

  • 125 g okrągłego ryżu
  • 0,15 kg ugotowanych wcześniej gąsek
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oregano
  • tymianek (odrobina)
  • sól, pieprz ziołowy, papryka ostra,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • oliwa
  • 3 szklanki bulionu
  • 3 łyżki śmietany
  • 10 dag parmezanu

 

Sposób przygotowania:

Risotto z gąskami
Pokrojoną w kostkę cebulę wymieszać z oregano i wrzucić na rozgrzaną oliwę, zeszklić. Dodać ryż i podsmażać, aż ziarenka będą szkliste. Podlać szklanką bulionu, wymieszać i gotować, aż płyn odparuje. Dodać gąski, tymianek czosnek, przyprawy, pozostałały bulion. Całość wymieszać i gotować około 20 minut. Dodać parmezan i śmietanę. Wymieszać, doprawić i podawać ciepłe.