misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Risotto z groszkiem i cytryną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Podawać natychmiast z plasterkami parmezanu na wierzchu....

 Risotto z groszkiem i cytryną

Składniki:

Risotto z groszkiem i cytryną

 

  • 400g mrożonego lub świeżego groszku
  • 25 g masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 200g ryżu
  • 1 litr gorącego rosołu z kurczaka lub wywaru z warzyw
  • starta skórką i wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 85g tartego parmezanu i kilka plasterków do przybrania
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z groszkiem i cytryną
Groszek gotować 4-5 minut w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie. W dużym rondlu roztopić masło, wrzucić cebulę i dusić na średnim ogniu 5 minut do miękkości. Dodać ryz i dobrze wymieszać. Podgrzewać stale mieszając, przez 1-2 minuty. Wlać tyle rosołu, aby przykrył ryż i gotować na średnim ogniu, często mieszając. Gdy rosół zostanie wchłonięty, dolewać kolejną jego porcję, aż ryż będzie ugotowany. Ziarna powinny być miękkie. Dodać groszek, skórkę cytrynową oraz sok i dobrze podgrzać. Dodać parmezan i przyprawić do smaku. Podawać natychmiast z plasterkami parmezanu na wierzchu.