Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1319]

Risotto z grzybami i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne danie z podsmażonym ryżem, które smakuje naprawdę rewelacyjnie. Grzyby zachęcają swoim aromatem.

Risotto z grzybami i kurczakiem

Składniki:

Risotto z grzybami i kurczakiem

 

  • 150-200 g ryżu
  • 150g mięsa kurczaka (piersi, filetów z udek, wg gustu)
  • 1 duża cebula
  • 2 garstki suszonych grzybów (wg gustu)
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 40 g parmezanu
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Risotto z grzybami i kurczakiem

Risotto:

Risotto z grzybami i kurczakiem
W czasie duszenia się dania należy od czasu do czasu je przemieszać.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Mięso pokroić, przełożyć na patelnię i smażyć do momentu odparowania płynu.
Grzyby umyć, rozdrobnić i wrzucić na do cebuli z mięsem wraz z opłukanym ryżem. Po zeszkleniu się ryżu danie stopniowo podlewać bulionem. Dusić pod przykryciem aż ryż stanie się miękki (nie może być rozgotowany) Wymieszać masło oraz starty parmezan.
Doprawić do smaku.
Podawać od razu po przyrządzeniu.