Sposób przygotowania:
Szafranowe risotto z grzybami
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.Cukinię myjemy, przecinamy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w cienki talarki. Na głębokiej patelni podgrzewamy masło klarowane. Podsmażamy na rumiano cebulę, a następnie wsypujemy ryż. Dokładnie mieszamy. Gdy ryż zrobi się szklisty, dodajemy suszone grzyby i wlewamy białe wino. Ciągle mieszając, gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż wino odparuje. Wlewamy po nalewce wywaru- kolejną dodajemy dopiero gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż i grzyby. Po dodaniu ostatniej partii wywaru, dorzucamy szafran i cukinię. Gdy cały wywar zostanie wchłonięty przez ryż, sprawdzamy czy jest on już odpowiednio ugotowany, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Dodajemy starty parmezan (ilość wg upodobań, ja dałam około 6 dag) i 1 czubatą łyżkę masła. Dokładnie mieszamy do chwili połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki.