Sposób przygotowania:
Risotto z kurczakiem.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażyć pokrojone grubo cebule, gdy lekko zmiękną dodajemy pokrojonego w małą kostkę fileta z kurczaka. Gdy mięso będzie podsmażone, dodajemy ryż, następnie ogórka pokrojonego w kostkę, kukurydzę odcedzoną z zalewy i wymieszać. Na końcu dodajemy jajko, doprawiamy lekko solą, pieprzem i curry. Całość wymieszać i smażyć tak długo aż jajko całkiem się zetnie.
edytaha
Bernadetta
Konczi
risotto to ryż podsmażony na tłuszczu z dodatkami więc chyba nazwa potrawy dość trafna, nie sądzę by był jeden przepis na risotto ... a swoją drogą ta wersja jest bardzo smaczna i polecam :) oczywiście zasłużona 5 :)
Bernadetta
Tak Konczi, risotto to ryż z dodatkami podsmażany na tłuszczu, ale nie gotowany wcześniej, do którego przygotowania używa się specjalnej jego odmiany. Dlatego o ile na pewno ten wg przepisu szpileczki jest pyszny, to nie można powiedzieć, że jest to risotto. Jak słusznie zauważyła edytaha u nas niestety nastała moda na nadużywanie nazwy risotto....
agabi22
zgadam się z Bernadettą:) ja jestem uczulona na to, risotto to risotto a to może być pyszny ryż z kurczakiem:)
Babciagramolka
Potrawę można podawać na wiele sposobów. Znakomicie smakuje ze smażoną wątróbką, drobiem, rybami, owocami morza lub plastrem mięsa, z warzywami i grzybami. Najwięcej zwolenników ma jednak risotto bez dodatków, czyli risotto po mediolańsku (alla milanese)....." .Rację mają dziewczyny - szpileczka zrobiła pyszny ryż z dodatkami .