szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Risotto z kurczakiem.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki, pyszny i zdrowy obiad.

Risotto z kurczakiem. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto z kurczakiem.

 

  • 1 torebka brązowego ryżu
  • 2 małe cebule
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 6 małych ogórków konserwowych (150 g)
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki (ok pół puszki)
  • 1 jajko
  • pieprz
  • pół łyżeczki curry
  • sól

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na oliwie podsmażyć pokrojone grubo cebule, gdy lekko zmiękną dodajemy pokrojonego w małą kostkę fileta z kurczaka. Gdy mięso będzie podsmażone, dodajemy ryż, następnie ogórka pokrojonego w kostkę, kukurydzę odcedzoną z zalewy i wymieszać. Na końcu dodajemy jajko, doprawiamy lekko solą, pieprzem i curry. Całość wymieszać i smażyć tak długo aż jajko całkiem się zetnie.
Risotto z kurczakiem.
Podstawowe składniki to ryż, filet z kurczaka, ogórki, cebula i jajko.
Risotto z kurczakiem.
Cebule kroimy w dość grubą kostkę i podsmażamy na oliwie.
Risotto z kurczakiem.
Do cebuli dodajemy pokrojonego fileta z kurczaka.