WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste i sycące danie z prostych składników. Mimo to niezwykle smaczne, idealne na kolację risotto.

Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką

 

  • 400 g ryżu do risotto
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1,5 szkl zielonego groszku
  • 1 marchew
  • 2-3 szkl bulionu
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej w wysokiej patelni, wrzucamy mięso i doprawiamy solą i grubo mielonym pieprzem. Do podsmażonego mięsa wsypujemy ryż i smażymy, cały czas mieszając, aż się zaszkli. Wtedy podlewamy częścią bulionu i wrzucamy groszek. Obraną marchew ścieramy na grubej tarce i dodajemy do risotta. Stopniowo podlewamy bulionem, dusimy pod przykryciem aż ryż i warzywa zmiękną.
Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką
Mięso z kurczaka smażymy i doprawiamy do smaku.
Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką
Dodajemy ryż do risotto i smażymy, aż będzie szklisty.
Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką
Do risotta dodajemy zielony groszek i podlewamy bulionem.
Risotto z kurczakiem, groszkiem i marchewką
Dokładamy startą marchew i dusimy pod przykryciem.