Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Risotto z kurczakiem i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Często robię różne wersje tego dania ponieważ mąż chętnie zabiera je do pracy i jada na zimno. Zawsze to jakieś urozmaicenie od kanapek

Risotto z kurczakiem i cukinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z kurczakiem i cukinią

 

  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta cukinia
  • 1,5 szklanki ryżu do risotto
  • 3-4 szklanki bulionu
  • Sól, pieprz do smaku
  • Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

 

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem i cukinią
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wrzucić do rondla. Kurczaka oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do cebuli, dodać masło i smażyć razem. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (ja dodatkowo obrałam ją cieniutko ze skórki-obieraczką), wrzucić do rondla, wymieszać, smażyć chwilę razem. Wsypać ryż (użyłam arborio), wymieszać i przesmażyć. Wlewać porcjami bulion (użyłam warzywnego, może być także rosół), mieszać i dusić aż ryż wchłonie płyn, znów dolać bulion itd.Cukinię umyć dokładnie, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla, mniej więcej 10 minut przed końcem duszenia. Wymieszać. Na koniec potrawę doprawić solą jeśli trzeba i pieprzem. Nałożyć na talerze, posypać suszonymi pomidorkami dla dekoracji
Risotto z kurczakiem i cukinią
Cebulę posiekać w drobną kostkę. Wrzucić do rondla. Kurczaka oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do cebuli, dodać masło i smażyć razem.
Risotto z kurczakiem i cukinią
Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (ja dodatkowo obrałam ją cieniutko ze skórki-obieraczką), wrzucić do rondla, wymieszać, smażyć chwilę razem.
Risotto z kurczakiem i cukinią
Wsypać ryż (użyłam arborio), wymieszać i przesmażyć. Wlewać porcjami bulion (użyłam warzywnego, może być także rosół), mieszać i dusić aż ryż wchłonie płyn, znów dolać bulion itd.
Risotto z kurczakiem i cukinią
Cukinię umyć dokładnie, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla, mniej więcej 10 minut przed końcem duszenia. Wymieszać.