Sposób przygotowania:
Risotto z warzywami
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić z dwiema łyżkami masła do rondla, przesmażyć. Cukinię umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do papryki, chwilę smażyć. Następnie wsypać ryż, przesmażyć razem, wlać pierwszą szklankę bulionu i zamieszać. Dusić na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn, wtedy wlewać kolejną porcję bulionu.
W międzyczasie mieszankę warzywną (można użyć dowolnej mrożonki lub w sezonie warzyw świeżych) wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzić. Tuż pod koniec duszenia do rondla wrzucić pokrojone w paseczki suszone pomidory, wrzucić obgotowane warzywa, doprawić całość solą, pieprzem, czosnkiem do smaku i dusić aż ryż będzie miękki.
Dodać zimne masło pokrojone w kawałeczki, zamieszać. Nałożyć na talerze i posypać igiełkami suszonych pomidorów.
W międzyczasie mieszankę warzywną (można użyć dowolnej mrożonki lub w sezonie warzyw świeżych) wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzić. Tuż pod koniec duszenia do rondla wrzucić pokrojone w paseczki suszone pomidory, wrzucić obgotowane warzywa, doprawić całość solą, pieprzem, czosnkiem do smaku i dusić aż ryż będzie miękki.
Dodać zimne masło pokrojone w kawałeczki, zamieszać. Nałożyć na talerze i posypać igiełkami suszonych pomidorów.