Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Risotto z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Szybkie w przygotowaniu kolorowe danie z dużą ilością warzyw, polecam na obiad lub kolację dla zabieganych

Risotto z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Risotto z warzywami
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić z dwiema łyżkami masła do rondla, przesmażyć. Cukinię umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do papryki, chwilę smażyć. Następnie wsypać ryż, przesmażyć razem, wlać pierwszą szklankę bulionu i zamieszać. Dusić na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn, wtedy wlewać kolejną porcję bulionu.

W międzyczasie mieszankę warzywną (można użyć dowolnej mrożonki lub w sezonie warzyw świeżych) wrzucić na wrzątek i gotować 5 minut. Odcedzić. Tuż pod koniec duszenia do rondla wrzucić pokrojone w paseczki suszone pomidory, wrzucić obgotowane warzywa, doprawić całość solą, pieprzem, czosnkiem do smaku i dusić aż ryż będzie miękki.

Dodać zimne masło pokrojone w kawałeczki, zamieszać. Nałożyć na talerze i posypać igiełkami suszonych pomidorów.
Risotto z warzywami
oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę i przesmazyć na maśle
Risotto z warzywami
nastepnie pokroic w kostke umyta cukinie i wrzucic do papryki
Risotto z warzywami
dodać ryż i przesmażyć całość, wlać bulion i dusić
Risotto z warzywami
na koniec dodać suszone pomidory i warzywa, wymieszać i dusić do miękkości

Tagi:

risotto dania