Coelia

Coelia

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Risotto z suszonymi grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to doskonała potrawa na jesień i zimę gdy można wykorzystać zapasy grzybów zebranych pod koniec lata i na chwilę przywołać cudowne wspomnienia letnich wycieczek.

Risotto z suszonymi grzybami leśnymi

Składniki:

Risotto z suszonymi grzybami leśnymi

 

  • 300 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 1 litra bulionu (grzybowy lub warzywny )
  • 250 g ryżu
  • 250 ml białego półwytrawnego wina
  • garść parmezanu
  • 100 g masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Risotto z suszonymi grzybami leśnymi
Risotto zaczyna się dzień wcześniej od zamoczenia grzybów w gorącej wodzie. Po przestygnięciu odcedzamy grzyby (nie wylewamy wody - posłuży jako baza bulionu) i siekamy je drobno razem z jedną cebulą i jednym ząbkiem czosnku.

Pokrojone grzyby, cebulę i czosnek podsmażamy na maśle ok 5 minut. Potem dodajemy ryż, 250 gramów na porcję dla 2 osób.

Gdy ryż wchłonie aromat grzybów hartujemy go jednym kieliszkiem białego wina. Gdy wino wyparuje, sukcesywnie po jednej chochli dodajemy bulion grzybowy do momentu, aż ryż będzie al dente.

Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie dostatecznie miękki dodajemy garść parmezanu i ok 100 gramów masła, wszystko dokładnie mieszamy.

Wierzch risotta posypujemy podsmażonymi w całości grzybami z natką pietruszki. Smacznego.  

Tagi:

dania risotto