WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pachnące lasem, bardzo sycące risotto. Z dodatkiem wędzonego boczku i cebulki, wspaniałe jesienne danie.

Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem
Suszone grzyby myjemy i namaczamy na noc w litrze wody. Gotujemy je ok 20 minut, nie wylewając wody. Boczek kroimy na drobne kawałki, cebulę w kostkę, a odsączone grzyby w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy boczek i cebulkę, podsmażamy, aż się zrumienią. Następnie dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Wrzucamy ryż i cały czas mieszając, doprowadzamy do stanu, gdy stanie się szklisty. Wtedy podlewamy wodą z gotowania grzybów. Płyn wlewamy porcjami razem z bulionem, aż poprzedni się wchłonie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż będzie odpowiednio miękki.
Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem
Grzyby moczymy przez noc i gotujemy w tej samej wodzie.
Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem
Boczek podsmażamy z cebulką na oleju, by był rumiany.
Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem
Następnie dodajemy pokrojone grzyby i ryż.
Risotto z leśnymi grzybami i wędzonym boczkiem
Całość zalewamy bulionem i wodą po grzybach.