alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Risotto z grzybami leśnymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Risotto pachnące grzybkami leśnymi, pycha.

Risotto z grzybami leśnymi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto z grzybami leśnymi

 

  • 200 g ryżu do risotto
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 150 ml białego półwytrawnego wina
  • 250 g grzybów leśnych (borowiki, maślaki)
  • 1 średnia cebula
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Risotto z grzybami leśnymi
Grzyby oczyścić, pokroić i ugotować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki masła dodać cebulę i leciutko zeszklić. Dodać odsączone grzyby i chwilkę podsmażyć. Na dużej patelni rozpuścić masło dodać olej rzepakowy, wsypać ryż i mieszać do momentu aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino i gotować na lekkim ogniu do momentu aż ryż wchłonie wino. Dolewać porcjami bulion i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając i dolewając bulionu do momentu aż ryż będzie miękki. Na koniec dodać podsmażone grzyby, wymieszać i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Risotto z grzybami leśnymi
ugotowane grzybki podsmażyć na maśle z cebulką
Risotto z grzybami leśnymi
ryż podsmazyć do momentu aż zrobi się szklisty
Risotto z grzybami leśnymi
Etap 3