Risotto z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

smaczne słodkie risotto z truskawkami

Risotto z truskawkami

Składniki:

Risotto z truskawkami

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wina lub soku z winogron
  • 250 ml wody
  • łyżka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 25-30 dag truskawek

 

Sposób przygotowania:

Risotto z truskawkami
Na patelnię wlewamy oliwę , podgrzewamy. Wsypujemy ryż , podsmażamy i zalewamy winem bądź sokiem z winogron. Gotujemy do miękkości. Gdy ryż wchłonie dostatecznie wino lub sok winogronowy do wyboru, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy i podlewamy wodą. Wodę należy dolewać za każdym razem, kiedy ryż wchłonie płyn. Kiedy będzie miękki, dodajemy pokrojone truskawki, delikatnie wszystko mieszamy. Risotto możemy podawać z polanym jogurtem lub śmietaną.