gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Risotto z warzywami 3

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Risotto można również wzbogacić dodając groszek z puszki lub pieczarki

Risotto z warzywami 3

Składniki:

Risotto z warzywami 3

 

  • 1 opakowanie ryżu 400g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1/2 selera
  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekana szałwia
  • sól, pieprz
  • kurkuma

 

Sposób przygotowania:

Risotto z warzywami 3
Na łyżce masła rozgrzanej na patelni zeszklij posiekaną cebulę i przetarty czosnek, wsyp ryż i mieszając smaż aż stanie się szklisty. Następnie zalej go i szklanką bulionu i dodaj pokrojoną w kosteczkę marchewkę i seler. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Przykryj i powoli podgrzewaj aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie wlej wino i gotuj jeszcze 20 min stopniowo dolewając resztę bulionu. Następnie do risotto dodaj resztę masła, posiekane zioła i szczyptę kurkumy. Dokładnie wymieszaj