Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne risotto z piersia z kerczaka, szpinakiem i suszonymi pomidorami...

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

 

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3/4 szklanki białego wina
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 duże garście szpinaku
  • 10 suszonych pomidorów
  • 3-4 szklanki bulionu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Risotto ze szpinakiem i kurczakiem
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Po chwili dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Gdy ryż stanie się lekko przezroczysty, wlewamy wino, a gdy to lekko odparuje, dwie szklanki bulionu. Na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy oczyszczoną i pokrojoną w cienkie paski pierś z kurczaka. Gdy będzie rumiana, doprawiamy chili i odrobiną soli. W miarę, jak ryż będzie wchłaniał bulion, dolewamy kolejną porcję. Po około 7-8 minutach dodajemy podsmażoną pierś, oczyszczony i dokładnie opłukany szpinak oraz pokrojone w cienkie paski pomidory. Gdy ryż będzie jeszcze lekko twardy, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie także solą. Posypujemy startym parmezanem lub pokrojonym w drobną kostkę żółtym serem.
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Po chwili dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem
Na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy oczyszczoną i pokrojoną w cienkie paski pierś z kurczaka. Gdy będzie rumiana, doprawiamy chili i odrobiną soli.
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem
Po około 7-8 minutach dodajemy podsmażoną pierś, oczyszczony i dokładnie opłukany szpinak oraz pokrojone w cienkie paski pomidory.