Sposób przygotowania:
Risotto ze szpinakiem i kurczakiem
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Po chwili dodajemy ryż i dokładnie mieszamy. Gdy ryż stanie się lekko przezroczysty, wlewamy wino, a gdy to lekko odparuje, dwie szklanki bulionu. Na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy oczyszczoną i pokrojoną w cienkie paski pierś z kurczaka. Gdy będzie rumiana, doprawiamy chili i odrobiną soli. W miarę, jak ryż będzie wchłaniał bulion, dolewamy kolejną porcję. Po około 7-8 minutach dodajemy podsmażoną pierś, oczyszczony i dokładnie opłukany szpinak oraz pokrojone w cienkie paski pomidory. Gdy ryż będzie jeszcze lekko twardy, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie także solą. Posypujemy startym parmezanem lub pokrojonym w drobną kostkę żółtym serem.