SUPERPRZEPIS

Risotto z kurczakiem

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Risotto z kurczakiem Więcej zdjęć (4)

Bardzo smaczne danie z kurczaka i ryżu

Składniki:

Risotto z kurczakiem

 

  • 1 szkl. ryżu do risotto
  • 2 szkl.rosołu drobiowego
  • 1/2 szkl.białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 duże pałki od kurczaka
  • 10 białych pieczarek(oczyścić i pokroić na ćwiartki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała papryka(umyć i pokroić na grubsze paski)
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Risotto z kurczakiem
Na patelni rozgrzać masło dodać oliwę.Pałki umyć i osuszyć. Oddzielić mięso do skóry i kości.Pokroić na mniejsze kawałki , posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso wrzucić i podsmażyć na lekko złoty kolorek,dodać obrana i posiekaną cebulę.Do kurczaka i zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i ryż.Podsmażamy przez około 2 minuty.Wlać wino i mieszać aż odparuje. Wlać szklankę bulionu i cały czas mieszamy do wchłonięcia płynu. Potem wlać druga szklankę bulionu i co jakiś czas mieszamy.Trzymamy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Ryż musi być kremowy i lekko twardy.Na koniec dodajemy osączony groszek konserwowy.Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem ,chwilkę podgrzewamy i nakładamy na talerze. Natkę pietruszki opłukać, posiekać i udekorować danie na talerzu.
Risotto z kurczakiem
Na zdjęciu pokazany je st podsmażany ryż z kurczakiem ,papryka i pieczarkami
Risotto z kurczakiem
Na zdjęciu widać gotujące się risotto z winem i bulionem
Risotto z kurczakiem
Etap 3