Sposób przygotowania:
Risotto z kurczakiem
Na patelni rozgrzać masło dodać oliwę.Pałki umyć i osuszyć. Oddzielić mięso do skóry i kości.Pokroić na mniejsze kawałki , posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso wrzucić i podsmażyć na lekko złoty kolorek,dodać obrana i posiekaną cebulę.Do kurczaka i zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i ryż.Podsmażamy przez około 2 minuty.Wlać wino i mieszać aż odparuje. Wlać szklankę bulionu i cały czas mieszamy do wchłonięcia płynu. Potem wlać druga szklankę bulionu i co jakiś czas mieszamy.Trzymamy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Ryż musi być kremowy i lekko twardy.Na koniec dodajemy osączony groszek konserwowy.Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem ,chwilkę podgrzewamy i nakładamy na talerze. Natkę pietruszki opłukać, posiekać i udekorować danie na talerzu.
Babciagramolka
Jeśli mogę podpowiedzieć - posyp na końcu odrobiną utartego parmezanu ( ja kupuję mały kawałeczek i trzymam na takie okazje )
Smakowita