Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Risotto ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Risotto z zielonymi szparagami.

Risotto ze szparagami

Składniki:

Risotto ze szparagami

 

  • szklanka ryżu Arborio
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 mała cebula
  • pół główki kopry włoskiego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnki
  • 50g sera Grana Padano
  • 1l bulionu

 

Sposób przygotowania:

Risotto ze szparagami
Cebulę, koper włoski i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie, posypać ryż i chwilę podsmażać aż ryż wchłonie tłuszcz. Do ryżu porcjami i stopniowo wlewać bulion, gdy ryż zmięknie dodać pokrojone szparagi, całość gotować do miękkości cały czas mieszając. Na koniec dodać starty ser, podawać z płatkiem chrupiącego parmezanu.