Sposób przygotowania:
Risso
Do 2 litrów wrzącej wody wrzucamy 2 kostki rosołu wołowego Knorr, mieszamy i gotujemy jeszcze 1 min. W duzym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną szalotkę i smażymy ok. 2 min, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy kolejne pół min. Wsypujemy ryż i oliwki pokrojone w kostkę. Smażymy wszystko do momentu aż ryż się zeszkli. Dolewamy wina, mieszamy i gotujemy do momentu odparowania wina. W duzej misce mieszamy pomidory z bazylią. Do ryżu dolewamy kolejne 3 chochle rosołu i gotujemy az ryż wchłonie cały płyn. Dodajemy następnie pomidory z bazylią, parmezan i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy posypane oliwkami pokorjonymi w talarki i odrobiną parmezanu.