rozwodka01

rozwodka01

Szef Kuchni
[Przepisów: 105]

Risso

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do 2 litrów wrzącej wody wrzucamy 2 kostki rosołu wołowego Knorr, mieszamy i gotujemy jeszcze

Risso

Składniki:

Risso

 

  • 2 kostki Rosołu wołowego Knorr
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanej szalotki
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 300 g ryżu arborio
  • 200 g czarnych oliwek pokrojonych w kostkę
  • 125 ml białego wina
  • 2 pomidory (bez skóry i pestek pokrojone w kostkę)
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 g startego parmezanu
  • 100 g zielonych oliwek pokrojonych w talarki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Risso
Do 2 litrów wrzącej wody wrzucamy 2 kostki rosołu wołowego Knorr, mieszamy i gotujemy jeszcze 1 min. W duzym garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną szalotkę i smażymy ok. 2 min, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy kolejne pół min. Wsypujemy ryż i oliwki pokrojone w kostkę. Smażymy wszystko do momentu aż ryż się zeszkli. Dolewamy wina, mieszamy i gotujemy do momentu odparowania wina. W duzej misce mieszamy pomidory z bazylią. Do ryżu dolewamy kolejne 3 chochle rosołu i gotujemy az ryż wchłonie cały płyn. Dodajemy następnie pomidory z bazylią, parmezan i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i podajemy posypane oliwkami pokorjonymi w talarki i odrobiną parmezanu.

Tagi:

ryż beza bezy